Minua kiusataan
Kiusatuksi joutuminen tuntuu ikävältä ja voi pelästyttää kenet vain. Alamme helposti pohtia mitä vikaa meissä on tai miten voisimme muuttua, jotta emme tulisi kiusatuksi. On luonnollista haluta kuulua joukkoon ja tärkeää ymmärtää, ettei kiusatuksi joutuminen koskaan johdu sinusta vaan se tarkoittaa, että ryhmässä on joku, jolla on tarve alistaa toisia. Hän käyttää vääränlaista valtaa. Kouluissa ja ohjatuissa harrastuksissa on aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että ryhmään osallistuminen on turvallista.
Kiusaaminen on ryhmäilmiö, joka liittyy ryhmän sosiaalisiin suhteisiin eikä näin ollen ole yhden ryhmänjäsenen syytä. Kiusaamisen syyksi nimetään usein kiusatun “erilaisuus”, mutta olemme kaikki erilaisia, joten edellä mainitulla kiusaamista ei voi oikeuttaa. Kiusatun "erilaisuus" on erilaisuutta siksi, että ryhmä on niin päättänyt eikä siksi, että kiusattu oikeasti olisi erilainen. Tasapainoisessa ryhmässä on tilaa kaikille. Kiusaamisessa aktivoituu kaikkien ryhmänjäsenten tarve kuulua ryhmään, pelot ettei ole tarpeeksi haluttu ja paine luoda itelleen turvallinen rooli.
Jos joudut kiusatuksi kaikkein tärkeintä on kertoa siitä mahdollisimman pian luotettavalle kaverille tai aikuiselle. Tällä tavoin paljastat kiusaajat, eikä kiusaaminen voi enää jatkua huomaamattomana. Jos joudut kiusatuksi toimi esimerkiksi näin:
Kerro kiusaamisesta mahdollisimman pian luotettavalle koulun tai harrastuksen aikuiselle. Jos ensimmäinen aikuinen ei ota asiaa tosissaan, kerro toiselle. Kerro asiasta niin pitkään, että joku ottaa asian hoitaakseen.
Sinun ei tarvitse alistua kiusattavaksi. Suojele itseäsi, pyri poistumaan paikalta kiusaamistilanteissa tai pysyttelemään kaukana kiusaajista.
Mikäli mahdollista kerro kiusaajille, ettet pidä siitä mitä he tekevät ja pyydä heitä lopettamaan. Jos kiusaaminen jatkuu, kerro siitä luotettavalle henkilölle.
Pyydä kaveria tai kaveriporukkaa pysyttelemään ympärilläsi ja jos mahdollista puolustamaan sinua.
Jos et voi väistyä kiusaamistilanteessa, pyri puhumalla neuvottelemaan kiusaajien kanssa. Yritä pysyä rauhallisena ja pyydä heitä lopettamaan.
Jos kiusaamista tapahtuu netissä, tallenna kuvat, ota kuvakaappaus tai kuvaa toisella puhelimella viestiketjut tai yksittäisen kiusaajan viestit, jolloin sinulla on tarvittaessa todistusaineistoa tapahtuneesta. Älä vastaa mollaavasti, provosoivasti tai aggressiivisesti viesteihin, koska se yleensä vain yllyttää kiusaajaa lisää.
Älä luovu asiasi esille tuomisesta! Sinulla on oikeus opiskella rauhassa ja tulla kohdatuksi asiasi kanssa.
Kiusaamiseen puuttuminen on aina aikuisten vastuulla. Sinulla on oikeus vaatia, että kiusaamiseen puututaan.
Jos kiusaaminen jatkuu pitkään tai se on erityisen rajua voi olla, ettet enää halua mennä kouluun tai harrastukseen missä sitä tapahtuu. Se on luonnollista ja ymmärrettävää, sillä sinun kuuluukin suojella itseäsi väkivallalta. On tärkeää, että toimit niin kuin itsestäsi tuntuu hyvältä ja turvalliselta, vaikka joku muu sanoisi mitä. Älä kuitenkaan eristäydy kiusaamisen takia, sillä syy ei ole sinussa vaan ryhmän valta-asetelmissa. Pohdi yhdessä luotettavan aikuisen kanssa mitä konkreettista asialle voisi tehdä, jotta saisit olla rauhassa ja turvassa. Tilanteeseen voi löytää ratkaisun!